Конна база „Оскар“

🚌На 5.10.23г. 202. ОУ и ЦДГ 182 „Пчелица“ организираха еднодневна екскурзия „Гордите ездачи“ до конна база „Оскар“, гр. Костинброд.

🐴В спортно-развлекателния модул бяха включени атрактивни дейности, които донесоха на децата удоволствие, незабравими преживявания, нови знания и умения – конна езда, игри на открито, запознаване с фауната на селския двор: крави, теленца, козички, петлета, кокошки, канарчета и др.

🥳Базата предложи всички условия за един прекрасен ден, изпълнен с усмивки и много настроение, изненади и вълнуващи приключения, сред красивата природа на Софийската котловина!

« на 3 »

Филателна изложба, посветена на софийския зоопарк, в сградата на училището

📌Обръщение от проф.д-р Мария Иванова:

„Уважаеми господин Директор,

Уважаеми преподаватели,

Скъпи ученици,

Днес сме се събрали по повод откриване на Изложба, посветена на Софийската зоологическа градина, от нейното създаване до днес.

Зоологическата градина е основана преди повече от 125 години, през 1888 г. Първоначално се е намирала в двора на царския дворец на цар Фердинант. В последствие, Зоологическата градина променя своето място, като първоначално е разположена в Ботаническата градина, а по късно през 1983 година е преместена в района на Горни Лозен, София, където е позиционирана и днес.

В настоящия момент в зоологическата градина е разположена на площ над 300 дка, има над 1900 екземпляра, от 300 различни животински вида.

Представената изложба е историческа колекция от уникални пощенски марки, пликове, монети и щемпели, съдържащи оригинални подписи и ценни документи, свързани с възникването, дейността и развитието на Зоологическата градина.

Колекцията е събирана от д-р Иван Иванов, който е един от най дългогодишните директори на Зоопарка. За почти 20 години, сериозни приноси на д-р Иванов са:

– обогатяването на колекцията от животни на Зоопарка;

– създаване на архива от възникването на Зоопарка до днес;

– основаване на Дарителска програма и Екологичен научно- образователен център.

Най значимо събитие е, че още преди приемане на България в ЕС, д-р Иванов е инициатор Зоологическата градина да стане кандидат член на Европейската асоциация на Зоопарковете.

Имам честта да представя на всички вас, тази богата колекция, с която ще се докоснете до наше национално богатство и ще обогатите своите познания за различни животински видове, които в природата живеят в условия на риск .

Желая на всички вас, мили деца и учители, приятно прекарване, в близост до биологичното разнообразие от животински видове, някои от които и до днес живеят в Българската зоологическа градина, София!“

Европейски ден на спорта

🤸На 29.09 беше отбелязан Европейският ден на спорта в училище.

⚽️Учениците на 202. ОУ и техните учители се включиха в сутрешната физзарядка .

☘️Животът е движение и движението е живот! Бъдете здрави!

Допълнителни дейности

Компанията Steampowered.team предлага на нашите ученици обучение, свързано с направление STEM.

STEM за деца е ориентирана към интересите на децата програма, в която могат да се използват подръчни материали дори. Включва роботика, дронове, фотография, стоп кадър анимация, 3D моделиране и принтиране. Всеки урок е завършена цялост, но при интерес може да се направят и свързани уроци, напр.: да направят дрон, което включва: прототип на дрона от дървени пръчици, моделиране на дрона на 3Д софтуер, принтиране, слагане на перките, урок за гравитационните сили, слагане на автопилот (което включва и работа с поялник).
Цена на урок: 15 лв за 1 астрономически час, като в цената са включени и материалите, а изработеното от децата остава за тях. Занятията ще се провеждат всеки петък от 15:30ч.

Желаещите да се включат могат да направят това, като се свържат с класния ръководител на детето си. Деца, които не учат в 202. ОУ, също могат да участват в курса, като заявят желанието си на място в училището.

Видеоклип | Facebook Видеоклип | Facebook Видеоклип | Facebook

15.09.23г.

Успешна нова учебна година на всички ученици и учители!

Бъдете здрави!🌺🌼🍀

« на 2 »

Екскурзия до Шоколадова фабрика „Гайо“, Пловдив

🚌На 04.05.23г. се проведе еднодневна, съвместна екскурзия с учениците от начален етап от 202 ОУ „Христо Ботев“ и децата от 182 ДГ „Пчелица“ до шоколадова фабрика“ Гайо“, Пловдив.

🍫Децата имаха възможност да научат повече за това как се произвежда шоколада, да наблюдават процеса и да украсят шоколадите. Всяко дете нарисува своята опаковка, в която уви шоколада- подарък, който получи от цеха.

🐇След това, въпреки дъжда, деца и учители успяхме да се разходим в парк „Острова“, Пазарджик, където се любувахме на животните и научавахме нови неща за тях.

🥳По време на екскурзията ни съпътстваха смях и добро настроение!!!

Ученици засадиха дръвчета

🌳На 05.05 , ученици и учители, съвместно с лесничейството в Пасарел, засадиха фиданки.

✅️Главният лесничей за Пасарел осигури 15 фиданки, а втори клас добавиха още осем.

🍀Освен засаждането, се проведе открит урок и подготвени от лесничеите игри.

Семинар съвместно с БАСП

🌼На 29.04. събота от 12:30 до 13:30 се проведе поредния семинар съвместно БАСП- Българска асоциация по семейно планиране и Център по Безопасен интернет на тема: „(НЕ)зависими в ТикТок?: Какво е добре да знаем и да правим като родители за децата в приложението (и в Мрежата)“, с участието на родителите и учителите от 202 ОУ „Христо Ботев“.

ℹ️По време на срещата обсъдихме колко е важно:

✅️ да развиваме дигитално-медийна грамотност на децата и как развиването на тези ключови умения гарантират безопасността на децата ни в интернет;

✅️защо ТикТок е толкова харесвана платформа от децата и какви са настройките за безопасност там;

✅️какво е онлайн тормоз и как можем да защитим децата.

Вярваме, че информацията, която родителите и учителите получиха по време на семинара е била полезна!

👍Благодарим на г-жа Антоанета Василева, координатор на Националния Център за Безопасен Интернет, която отново ни потопи в темата по интересен и различен начин. 👍Благодарим и на любезното съдействие на Българска Асоциация по Семейно Планиране, без които тези семинари нямаше да могат да се осъществят.

Световен ден на книгата

📚По случай Световния ден на книгата,който се отбелязва на 23.04 децата от трети и четвърти клас от 202. ОУ“Христо Ботев“ посетиха ДГ 182 „Пчелица“ и почетоха приказки на дечицата.

👶Малките се опитваха да отгатват и гатанки,които третокласниците им казваха.

👩‍🏫Г-жа Драганова подари три книжки на децата от училище, като им пожела да не спират да четат,защото книгата помага да научиш, да се запознаеш, да забравиш, да преодолееш, да се спасиш, да се забавляваш😀.

🤓А нашият ученик Ивелин Стамболийски от четвърти клас също върна жеста и подари на децата от градина две книжки с пожелание да се научат да четат и да обичат книгите.

🎶Накрая малките изпяха песен,за да поздравят каките и батковците и всички с усмивки и настроение се почерпиха със сокче и бисквитки!