Филателна изложба, посветена на софийския зоопарк, в сградата на училището

📌Обръщение от проф.д-р Мария Иванова:

„Уважаеми господин Директор,

Уважаеми преподаватели,

Скъпи ученици,

Днес сме се събрали по повод откриване на Изложба, посветена на Софийската зоологическа градина, от нейното създаване до днес.

Зоологическата градина е основана преди повече от 125 години, през 1888 г. Първоначално се е намирала в двора на царския дворец на цар Фердинант. В последствие, Зоологическата градина променя своето място, като първоначално е разположена в Ботаническата градина, а по късно през 1983 година е преместена в района на Горни Лозен, София, където е позиционирана и днес.

В настоящия момент в зоологическата градина е разположена на площ над 300 дка, има над 1900 екземпляра, от 300 различни животински вида.

Представената изложба е историческа колекция от уникални пощенски марки, пликове, монети и щемпели, съдържащи оригинални подписи и ценни документи, свързани с възникването, дейността и развитието на Зоологическата градина.

Колекцията е събирана от д-р Иван Иванов, който е един от най дългогодишните директори на Зоопарка. За почти 20 години, сериозни приноси на д-р Иванов са:

– обогатяването на колекцията от животни на Зоопарка;

– създаване на архива от възникването на Зоопарка до днес;

– основаване на Дарителска програма и Екологичен научно- образователен център.

Най значимо събитие е, че още преди приемане на България в ЕС, д-р Иванов е инициатор Зоологическата градина да стане кандидат член на Европейската асоциация на Зоопарковете.

Имам честта да представя на всички вас, тази богата колекция, с която ще се докоснете до наше национално богатство и ще обогатите своите познания за различни животински видове, които в природата живеят в условия на риск .

Желая на всички вас, мили деца и учители, приятно прекарване, в близост до биологичното разнообразие от животински видове, някои от които и до днес живеят в Българската зоологическа градина, София!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *